Ionix logo
5.11.2012

Kuitulaser rynnisti tasoleikkauskonemarkkinoille Euroblech 2012-messuilla

23.-27.10.2012 järjestetty EuroBLECH 2012 –messu kokosi viiden päivän aikana Saksan Hannoveriin yli 60 000 vierasta. 1 520 näytteilleasettajan voimin messu esitteli tänäkin vuonna ohutlevytyöstökoneiden viimeisimmät uutuudet leikkauksesta hitsaukseen ja särmäyksestä syvävetoon. Lasertyöstön puolella suurin huomio kiinnittyi kuitenkin kuitulasereiden rynnistykseen tasoleikkauskoneiden markkinoille.

Kuitulasereiden tuloa toden teolla tasoleikkauskonemarkkinoille on uumoiltu jo vuosia, mutta EuroBLECH-messuilla nähty eri valmistajien määrä yllätti monet: kuitu- tai kiekkolaseria hyödyntäviä tasokonevalmistajia tuntui löytyvän joka kulman takaa – kaiken kaikkiaan pitkälti yli 20 eri valmistajaa. Suurimmassa osassa näytteillä olleista koneista työalana oli 3×1,5 metriä, ja lasertehot vaihtelivat 1,5 ja 4 kilowatin välillä.

Jo muutaman vuoden ajan kuitulaser on laajasti tunnustettu ohutlevyille hyvin soveltuvaksi leikkausmenetelmäksi. Hiiliteräksen happileikkauksessa kuitulaserin on todettu soveltuvan myös paksummille, yli 20 mm paksuille, materiaaleille, mutta ruostumattoman teräksen kohdalla materiaalivahvuuden suositeltu yläraja on konevalmistajasta riippuen asetettu 4-6 mm:iin.

Tämänvuotinen EuroBLECH kuitenkin osoitti, että kuitulaserleikkauksen materiaalipaksuuksien suositeltavia ylärajoja on jälleen syytä nostaa ylöspäin. Esimerkiksi 4 kW laserteholla erinomaista leikkausjälkeä esiteltiin aina 22 mm asti hiiliteräksellä, 18 mm asti ruostumattomalla teräksellä, 16 mm asti alumiinilla ja 8 mm asti kuparilla ja messingillä. Messujen paksuin näytteillä ollut kuitulaserilla leikattu hiiliteräsnäyte oli leikattu 40 mm paksusta levystä, mutta leikkauslaatu ei ollut järisyttävän hyvää.

Hiilidioksidilaser pistää kuitenkin edelleen kampoihin leikkaavan pajan yleistyökaluna soveltuessaan hyvin laajalle materiaalipaksuusalueelle. Kuin muistutuksena tästä, Trumpfin osastolla oli näytteillä 50 mm paksusta ruostumattomasta teräksestä 8 kW CO2-laserilla leikattu näyte – ja leikkausjälki oli kyllä sanalla sanottuna hyvää. Paksuilla materiaaleilla kyseessä on kuitenkin usein erikoisprosessi, jossa leikkausnopeutta joudutaan laskemaan dramaattisesti. Päivittäiseen paksujen materiaalien leikkaukseen löytyykin useimmiten järkevämpi ratkaisu plasma- tai vesileikkauksen alueelta.

Kuitulaser näyttää siis tulleen tasoleikkausmarkkinoille pysyvästi. Kuitulaservalmistajien määrän kasvaessa myös hinnat jatkavat edelleen laskuaan, mikä yhdessä kuitulaserin matalien käyttökustannusten (korkea hyötysuhde, ei resonaattorikaasuja, lähes täysin huoltovapaa) kanssa tekee teknologiasta yhä houkuttelevampaa. Kuitulaser myös soveltuu kirkkaiden materiaalien, kuten kuparin, messingin ja alumiinin, leikkaukseen paremmin kuin CO2-laser. Taistelu laserleikkaavan teollisuuden ykkösteknologian tittelistä on siis käynnissä. Elämme mielenkiintoisia aikoja!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram