Uutiset

Ionix toimittaa laserteknologiaa Lockheed Martinille Fastemsin kanssa

18.12.2020

Ionix on mukana toimittamassa yhdessä tamperelaisen Fastems Oy:n kanssa kahta automaattista laserpuhdistusrobottiyksikköä Lockheed Martinille F-35 Lightning II siipien kokoonpanolinjalle.

Linkki Fastems Oy:n lehdistötiedotteeseen.

Lisätietoja Ionix Oy:stä:
Vesa Rinne, toimitusjohtaja
+358 400 808 756
etunimi.sukunimi@ionix.fi

SHY Virtual Laserforum 1.-3.9.2020

28.8.2020

Suomen hitsausteknillisen yhdistyksen Laserfoorumin jokasyksyinen Lasertyöstöpäivät-tapahtuma järjestetään tänä vuonna verkossa 1.-3.9.2020. Tapahtuma järjetetään Mobien kehittämällä alustalla, jossa seminaariesitysten katselun lisäksi on mahdollisuus verkostoitua alan muiden toimijoiden kanssa foorumikeskusteluissa, videoneuvotteluissa, ym. Kolmen iltapäivän aikana seminaarissa on luvassa useita mielenkiintoisia esityksiä, ja heti avauspäivänä Ionix Oy:n Ilkka Lappalainen kertoo lasertyöstön uusimmista teknologioista.

Tule mukaan päivittämään tietosi ja luomaan ja ylläpitämään verkostoasi koronasta huolimatta! Tapahtuman kotisivuille >>>

Nordic Welding Expo -messut siirtyvät myöhemmäksi

13.3.2020

Nordic Welding Expo -messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Alun perin tapahtuma oli tarkoitus järjestää 17.-19.3.2020, mutta tapahtuman järjestäjät ovat päättäneet siirtää tapahtumaa myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan. Tämä kahden vuoden välein järjestettävä Pohjoismaiden tärkein hitsausalan tapahtuma järjestetään jälleen Konepaja-messujen kanssa, eli kaikki merkittävät metalliteollisuuden laitetoimittajat löytyvät nyt saman katon alta.

Tervetuloa Ionixin osastolle A 152 keskustelemaan kanssamme keinoista tehokkuuden ja laadun nostamiseksi kehittyneiden tuotantoteknologioiden ja automaation avulla lasertyöstön, plasmatyöstön ja kaarihitsauksen alueella!

Ionix sai tunnustusta Boliden Supplier Summit 2019 -tapahtumassa

19.11.2019

Boliden on myöntänyt Ionixille tunnustuksen innovaatiot-kategoriassa Boliden Supplier Summit 2019 -tapahtumassa Tukholmasssa 19. lokakuuta. Ionix toimitti Boliden Kokkolalle automaattisen alumiinikatodien kunnostuslinjan vuonna 2018 ja Boliden halusi antaa projektista tunnustusta seuraavin saatesanoin:

Tunnustuksen saanut toimittaja on ketterä, yhteistyökykyinen ja, ennen kaikkea, innovatiivinen omalla alallaan.

Yritys on osoittanut olevansa ketterä toimija, joka kykenee kilpailemaan itseään huomattavasti suurempien toimijoiden hallitsemalla markkinalla. Tämä kilpailukyky syntyy osaamisen lisäksi yrityksen kyvystä hyödyntää yhteistyöverkostoaan optimaalisen ratkaisun löytämiseksi asiakkaan haasteisiin.

Yrityksen “Kyllä onnistuu!”-asenteen siivittämänä Ionix toimitti Bolidenille räätälöidyn kokonaisuuden yhdistäen viimeisintä laserhitsausteknologiaa sekä uusia lähestymistapoja robotiikassa ja konenäössä. Uusi kokonaisuus on muuttanut aikaisemman työvoimavaltaisen työvaiheen täysin automatisoiduksi kokonaisuudeksi, joka parantaa työturvallisuutta, tuotteen laatua sekä tehokkuutta monella tasolla.

Nordic Welding Expo 2020 -messut

8.10.2019

Nordic Welding Expo -messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Alun perin tapahtuma oli tarkoitus järjestää 17.-19.3.2020, mutta tapahtuman järjestäjät ovat päättäneet siirtää tapahtumaa myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan. Tämä kahden vuoden välein järjestettävä Pohjoismaiden tärkein hitsausalan tapahtuma järjestetään jälleen Konepaja-messujen kanssa, eli kaikki merkittävät metalliteollisuuden laitetoimittajat löytyvät nyt saman katon alta.

Tervetuloa Ionixin osastolle A 152 keskustelemaan kanssamme keinoista tehokkuuden ja laadun nostamiseksi kehittyneiden tuotantoteknologioiden ja automaation avulla lasertyöstön, plasmatyöstön ja kaarihitsauksen alueella!

Ionix Oy:n Hämeenlinnan toimipiste muuttaa

1.1.2019

Ionix Oy:n Hämeenlinnan toimipiste muuttaa uusiin tiloihin 2.1.2018. Hämeenlinnan toimipisteen uusi osoite on Puusepänkatu 5, 13110 Hämeenlinna.

Suurta hallitilaa vaatinut asiakasprojekti valmistui loppuvuoden aikana, eikä kyseistä projektia varten vuokratuille tiloille ollut välitöntä tarvetta. Joustavuutta ja ketteryyttä korostavan toimintafilosofiamme ohjaamana päätimme siirtyä nyt toistaiseksi pienempiin tiloihin. Tulevien omaa hallitilaa vaativan koneenrakennusprojektin kohdalla etsimme aina kyseiseen projektiin parhaiten soveltuvan tilan, toimitusjohtaja Vesa Rinne kertoo Hämeenlinnan toimipisteen muuton taustoista.

SHY:n Laserfoorumin Lasertyöstöpäivät 28.-29.11.2018

23.9.2018

Ionix on mukana Suomen Hitsausteknillisen yhdistyksen (SHY) Laserfoorumin järjestämillä Lasertyöstöpäivillä Porissa Virkistyshotelli Yyterissä 28.-29.11.2018. Tule kuulemaan viimeiset laserteknologian kuulumiset sekä keskustelemaan kanssamme seminaarin yhteydessä järjestettävässä näyttelyssä! Lisätietoja ja ilmoittautuminen SHY:n sivuilla.

Nordic Welding Expo -messut 20.-22.3.2018

1.11.2017

Nordic Welding Expo -messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 20.-22.3.2018. Tämä kahden vuoden välein järjestettävä Pohjoismaiden tärkein hitsausalan tapahtuma järjestetään nyt toista kertaa Konepaja-messujen kanssa, eli kaikki merkittävät metalliteollisuuden laitetoimittajat löytyvät nyt saman katon alta.

Tervetuloa Ionixin osastolle A 152 keskustelemaan kanssamme keinoista tehokkuuden ja laadun nostamiseksi kehittyneiden tuotantoteknologioiden ja automaation avulla lasertyöstön, plasmatyöstön ja kaarihitsauksen alueella!

Teknologiajohtaja Ilkka Lappalainen kertoo Suomen Hitsausteknillisen Yhdistyksen järjestämässä Yhteisfoorumissa 20.3. Ionixin käynnissä olevasta laserhybridihitsauslinjan toimitusprojektista. Lisätietoja ja ilmoittautuminen seminaariin >>>

SHY:n Laserfoorumin Lasertyöstöpäivät 18.-19.10.2017

18.9.2017

Ionix on vahvasti mukana Suomen Hitsausteknillisen yhdistyksen (SHY) Laserfoorumin järjestämmillä Lasertyöstöpäivillä Hämeenlinnassa 18.-19.10.2017. Ionixin Hämeenlinnan konepaja on yksi 18.10. yritysvierailuiden kohteista. Lisäksi Ionixin Ilkka Lappalainen pitää kaksi esitelmää 19.10. järjestettävässä lasertyöstöaiheisessa seminaarissa Sokos Hotel Vaakunassa. Lisätietoja ja ilmoittautuminen SHY:n sivuilla.

Teknologia17-tapahtuma Helsingissä 10.-12.10.2017

21.6.2017

Ionix on mukana 10.-12.10.2017 järjestettävässä Teknologia17-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma muodostuu useasta eri teknologia-alan messusta: Automaatio, Elkom, Hydrauliikka & Pneumatiikka, Levytyö, MecaTec, Robosteam, Kunnossapito ja LOGYiSCM ja luo näkymän tuotantoteknologian eri osa-alueiden viimeisimpään kehitykseen.

Tervetuloa Levytyö17-alueella sijaitsevalle osastollemme 7b141 tapaamaan asiantuntijoitamme ja keskustelemaan mahdollisuuksista tuottavuuden nostoon automaation sekä kehittyneiden tuotantoteknologioiden avulla!

Ionix laajentaa toimintaansa Hämeenlinnaan

11.4.2017

Ionix Oy HämeenlinnaIonix Oy on laajentanut toimintaansa Hämeenlinnaan huhtikuun alussa. Uudet toimitilat Hämeenlinnan eteläpuolella mahdollistavat asiakkaille avaimet käteen -periaatteella toimitettavien tuotantojärjestelmien tehokkaan kokoonpanon ja käyttöönoton ennen järjestelmien siirtämistä loppuasiakkaiden omiin tiloihin. Noin 500 m2 kokoisen verstaan yhteydessä sijaitsevat lisäksi toimistotilat, jossa sijaitsee jatkossa suurimman osan Ionix-tiimiläisiä työpisteet. Osalla tiimistä työpiste säilyy jatkossakin Hyvinkäällä (Kankurinkatu 4-6), joka toimii edelleen virallisena postiosoitteena.

Hämeenlinnan toimipisteen käyntiosoite on Konepajantie 9, 13300 Hämeenlinna.

Lisätietoja antaa toimitusjohtaja Vesa Rinne (0400 808 756).

Ionix toimittaa automaattilinjan Boliden Kokkola Oy:lle

27.3.2017

Ionix Oy ja Boliden Kokkola Oy ovat solmineet toimitussopimuksen koskien katodien automaattista sahaus- ja laserhybridihitsauslinjaa. Ionix toimittaa linjan Kokkolaan avaimet käteen -periaatteella. Suunnittelu on käynnistynyt maaliskuun alussa ja asennukset Kokkolassa alkavat vuoden 2018 alussa.

Linja kunnostaa sinkinvalmistusprosessissa käytettäviä alumiinista valmistettuja katodeja täysin automatisoidusti. Kunnostuksen yhtenä työvaiheena on laser-MIG-hybridihitsaus 8 kW kuitulaserilla. Linja on täysin asiakkaan tarpeiden mukaan räätälöity kokonaisuus.

Lisätietoja antaa Ionix Oy:n Ilkka Lappalainen (050 337 3247) ja Vesa Rinne (0400 808 756).

Boliden Kokkola on 315 000 tonnin vuotuisella tuotantokapasiteetillaan Euroopan toiseksi suurin sinkkitehdas. Sen tuotannosta 85 prosenttia menee vientiin, kaikki EU:n alueelle Pohjois- ja Keski-Eurooppaan. Lisätietoja Bolidenin kotisivuilla.

 

Vesa Rinne Ionixin toimitusjohtajaksi

17.3.2017

Vesa RinneVesa Rinne aloittaa Ionix Oy:n päätoimisena toimitusjohtajana 27.3.2017 alkaen. Vesa on yksi Ionixin perustajaosakkaista, mutta tähän asti hän on osallistunut Ionixin toimintaan sivutoimisesti lähinnä liiketoiminnan kehitystehtävissä.

Toimitusjohtajan tehtävien lisäksi Vesa tulee vastaamaan Ionixissa tuotekehitys- ja asiakasprojektien vetämisestä projektipäällikön roolissa. Hänellä on  yli 10 vuoden kokemus haastavien koneenrakennusprojektien toteuttamisesta Suomessa ja ulkomailla.

Vesan liittyminen Ionix-tiimiin vahvistaa entisestään Ionixin kykyä toteuttaa haastavia asiakasprojekteja ja näin kehittää asiakkaiden kilpailukykyä automaation ja kehittyneiden tuotantomenetelmien avulla.

Lisätietoja antavat Ilkka Lappalainen (050 337 3247) ja Vesa Rinne (0400 808 756).

Automaatioinsinööri Jussi Tykkä liittyy Ionix-tiimiin

1.12.2016

Jussi TykkäAutomaatioinsinööri (AMK) Jussi Tykkä on palkattu Ionix Oy:n palvelukseen 1.12.2016 alkaen. Jussilla on yli 20 vuoden kokemus automaatiojärjestelmien suunnittelusta ja toteuttamisesta esimerkiksi lasertyöstön ja kappaleenkäsittelyautomaation parissa, ja näin ollen hän parantaa entisestään Ionixin kykyä toimittaa asiakaskohtaisesti räätälöityjä automaatiojärjestelmiä teollisuudelle Suomessa ja ulkomailla.

Lisätietoja asiasta antavat Ilkka Lappalainen (050 337 3247) ja Jussi Tykkä (050 306 6797).

Ionix mukana Lasertyöstöpäivässä 24.11.2016

10.10.2016

Suomen hitsausteknillisen yhdistyksen (SHY) alainen Laserfoorumi järjestää kaikille avoimen Lasertyöstöpäivän 24.11.2016. Paikkana on Hotel Scandic Tampere City.

Ionix on mukana Lasertyöstöpäivässä. Tule kuulemaan seminaariesityksiä lasertyöstön mahdollisuuksista sekä keskustelemaan kanssamme siitä miten lasertyöstöä voisi hyödyntää yrityksessänne!

Lisätietoja ja ilmoittautuminen SHY:n sivuilla.

 

 

Ionix on muuttanut uusiin toimitiloihin

7.12.2015

Villatehdas

 

Uudet toimitilamme sijaitsevat Hyvinkään Villatehtaalla Hyvinkään keskustassa. Uusi (posti- ja käynti-) osoitteemme on Kankurinkatu 4-6, Hyvinkää.

Ionix mukana Konepaja 2016 -messuilla 15.-17.3.2016

1.11.2015

Konepaja_2016Konepaja 2016 -messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 15.-17.3.2016. Yhteistyössä kone- ja laitepuolen toimijoiden kanssa toteutettavat messut esittelevät metalliteollisuuden uusimmat koneet ja laitteet alan yritysten kilpailukyvyn ja tehokkuuden parantamiseen.

Tervetuloa Ionixin osastolle A 344 keskustelemaan kanssamme keinoista tehokkuuden ja laadun nostamiseksi kehittyneiden tuotantoteknologioiden avulla lasertyöstön, plasmatyöstön ja kaarihitsauksen alueella!

Ionix mukana Teknologia’15-tapahtumassa 6.-8.10.2015

9.3.2015

Syksyllä 2015 Messukeskuksessa nähdään uusi teollisuuden ja teknologian suurtapahtumaTeknologia’15. Automaatio, Hydrauliikka & Pneumatiikka, MecaTec ja Elkom saavat rinnalleen kolme teollisuustapahtumaa: FinnTec, ToolTec ja JoinTec.

Tapahtumakokonaisuudesta muodostuu tuoteryhmiltään Messukeskuksen historian laajin ja samalla Pohjoismaiden suurin teollisuustapahtuma, jossa ovat esillä teollisuuden uusimmat teknologiat, koneet, laitteet, tuotteet ja palvelut.

Myös Ionix on mukana Teknologia’15-tapahtumassa. Tervetuloa keskustelemaan kanssamme keinoista tehokkuuden ja laadun nostamiseksi kehittyneiden tuotantoteknologioiden avulla lasertyöstön, plasmatyöstön ja kaarihitsauksen alueella!

Ionix mukana Nordic Welding Expo -messuilla 5.-7.11.2014

29.9.2014

Ionix on mukana Pohjoismaiden suurimmassa hitsausalan messutapahtumassa Nordic Welding Expossa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 5.-7.11.2014. Tervetuloa keskustelemaan kanssamme keinoista tehokkuuden ja laadun nostamiseksi kehittyneiden tuotantoteknologioiden avulla lasertyöstön, plasmatyöstön ja kaarihitsauksen alueella!

Messuhallin Speakers Cornerissa järjestetään mielenkiintoisia tietoiskuja koko messujen ajan. Ionix Oy:n teknologiajohtaja Ilkka Lappalainen valottaa laserhitsausinvestoinnin kannattavuutta case-esimerkkien avulla keskiviikkona 5.11. sekä torstaina 6.11. klo 12.30-13.00. Tervetuloa!

Ionix mukana Alihankinta-messuilla 16.-18.9.2014

9.9.2014

Ionix on mukana Tampereen Alihankintamessuilla 16-18.9.2014 osastolla C713. Tervetuloa keskustelemaan kanssamme keinoista tehokkuuden ja laadun nostamiseksi tuotesuunnittelun ja kehittyneiden tuotantoteknologioiden avulla erityisesti lasertyöstön, plasmatyöstön ja kaarihitsauksen alueella!

Ionix Lasys-messuilla Stuttgartissa 24.-26.6.2014

6.2.2014

Ionix on mukana Saksan Stuttgartissa 24.-26.6.2014 järjestettävillä kansainvälisillä lasertyöstöön keskittyvillä LASYS-messuilla. Joka toinen vuosi järjestettävät messut keskittyvät materiaalien lasertyöstöön erityisesti loppukäyttäjän näkökulmasta ja kokoavat perinteisesti maailman johtavat lasertyöstökoneiden ja -komponenttien valmistajat Stuttgartin messukeskukseen esittelemään lasertyöstön uusinta teknologiaa.

Tervetuloa vierailemaan osastollamme 4A73.2 hallissa 4!

Tuotanto käynnistyi kuitulaserleikkausjärjestelmällä

26.8.2013

Ionix Oy:n suunnittelema kuitulaserleikkausjärjestelmä on otettu kesän aikana tuotantokäyttöön Vahterus Oy:llä Uudenkaupungin Kalannissa. Järjestelmä aukottaa ja rajaa laserleikkaamalla erikokoisia lämmönsiirrinlevyjä suoraan nauhalevyltä.

Järjestelmälle on asetettu useita erikoisvaatimuksia, mistä johtuen kone on hyvin pitkälle täysin Vahteruksen tarpeisiin suunniteltu. Yhdellä laserilla ja leikkauspäällä leikataan tuotteita viidellä eri tuotelinjalla, jolloin koneelta vaaditaan poikkeuksellisen suurta, yli 16 metriä pitkää, työalaa. Järjestelmään on myös mahdollista liittää myöhemmin toinen laser, mikäli nykyinen tuotantokapasiteetti jää liian pieneksi.

Muita erityispiirteitä koneessa ovat konenäkö leikkauksen paikoitusta varten sekä automaattinen nauhalevyn syöttö ja leikattujen kappaleiden paletointi. Järjestelmän automaatioastetta nostavat edelleen mm. prosessinaikainen leikkauksen laadunvarmistus, suojalasin monitorointi sekä automaattinen leikkaussuuttimen puhdistus ja kalibrointi. Laserina käytetään saksalaisen IPG Laser GmbH:n valmistamaa 1 kW:n tehoista kuitulaseria. Kuitulaserin huoltovapaus sekä matalat käyttökustannukset (hyvä hyötysuhde, ei resonaattorikaasuja, ei kuluvia osia) tekevät siitä erityisen hyvin soveltuvan laserin Vahteruksen tarpeisiin.

Järjestelmä on toteutettu yhteistyöprojektina yhdessä Vahteruksen kanssa. Ionix on vastannut projektin mekaniikkasuunnittelusta, laserteknologiasta sekä projektinhallinnasta, ja tamperelainen Pyynikki Engineering Oy on vastannut koneen sähkö- ja automaatiosuunnittelusta, automaation käyttöönotosta sekä turvallistamisesta. Projektia on viety eteenpäin tiiviissä yhteistyössä Vahteruksen kanssa, ja Vahteruksen tietotaito tuotteeseen liittyvissä erityispiirteissä on ollut tärkeässä roolissa projektin onnistumisen kannalta. Järjestelmän toteuttaminen yhteistyöprojektina asiakkaan kanssa Ionix-projektimallin mukaisesti vaiheittain esisuunnittelusta suunnitteluun ja edelleen toteutukseen on mahdollistanut projektin kustannustehokkaan ja joustavan etenemisen sekä lisäominaisuuksien lisäämisen järjestelmään projektin aikana. Erityisesti huolellinen esisuunnitteluvaiheen toteutus mahdollisti toteutettavan projektin sekä siihen liittyvien riskien tarkan määrittelemisen ennen varsinaista suunnittelun aloittamista.

Vahterus Oy:n tekninen johtaja Paavo Pitkänen on tyytyväinen projektin kulkuun: ”Projekti on edennyt ennakoitua sulavammin ja lopputulos vaikuttaa tällä hetkellä jopa yllättävän hyvältä. Muutama pieni projektin aikana ilmaantunut vastoinkäyminen on saatu ratkaistua yhteistuumin ja mielestämme voimme olla luottavaisia tulevaisuuden suhteen.”

Vahterus Oy (www.vahterus.com) on lämmönsiirrintekniikan edelläkävijä, joka on tunnettu innovatiivisuudestaan. Vahteruksen suunnittelemia ja valmistamia levylämmönsiirtimiä käytetään yli 50 maassa muun muassa energia-, prosessi- ja kemianteollisuuden sekä kylmätekniikan sovelluksissa. Nykyään yli 200 henkeä työllistävällä perheyrityksellä on tytäryhtiöt Amerikassa, Englannissa, Saksassa ja Kiinassa viennin osuuden ollessa yli 90 prosenttia yrityksen liikevaihdosta. Perustamisestaan lähtien yritys on kasvanut voimakkaasti saavuttaen aseman yhtenä maailman johtavana lämmönsiirrinvalmistajana, joka on tunnettu erityisesti siirrinuutuuksistaan ja teknologisesta kehitystyöstään.

Lue lisää Ionixin Järjestelmäasiantuntijapalveluista >>>

Ionix mukana alihankinta-messuilla 24.-26.9.2013

6.8.2013

Ionix on mukana Tampereen Alihankintamessuilla 24.-26.9.2013 osastolla C432. Tervetuloa keskustelemaan kanssamme keinoista tehokkuuden ja laadun nostamiseksi tuotesuunnittelun ja kehittyneiden tuotantoteknologioiden avulla erityisesti lasertyöstön, plasmatyöstön ja kaarihitsauksen alueella!

Kuitulaserleikkausjärjestelmä edennyt asennusvaiheeseen

11.2.2013

Ionix Oy:n suunnittelema suuren työalan kuitulaserleikkausjärjestelmä on edennyt asennusvaiheeseen. Tiiviissä yhteistyössä kotimaisen asiakkaan kanssa toteutetun projektin suunnitteluvaihe saatiin päätökseen aikataulussaan joulukuun alussa, ja hankintavaiheen jälkeen projekti on edennyt asennusvaiheeseen. Järjestelmä valmistuu tuotantoon kevään aikana.

Kuitulaser rynnisti tasoleikkauskonemarkkinoille Euroblech 2012-messuilla

5.11.2012

23.-27.10.2012 järjestetty EuroBLECH 2012 –messu kokosi viiden päivän aikana Saksan Hannoveriin yli 60 000 vierasta. 1 520 näytteilleasettajan voimin messu esitteli tänäkin vuonna ohutlevytyöstökoneiden viimeisimmät uutuudet leikkauksesta hitsaukseen ja särmäyksestä syvävetoon. Lasertyöstön puolella suurin huomio kiinnittyi kuitenkin kuitulasereiden rynnistykseen tasoleikkauskoneiden markkinoille.

Kuitulasereiden tuloa toden teolla tasoleikkauskonemarkkinoille on uumoiltu jo vuosia, mutta EuroBLECH-messuilla nähty eri valmistajien määrä yllätti monet: kuitu- tai kiekkolaseria hyödyntäviä tasokonevalmistajia tuntui löytyvän joka kulman takaa – kaiken kaikkiaan pitkälti yli 20 eri valmistajaa. Suurimmassa osassa näytteillä olleista koneista työalana oli 3×1,5 metriä, ja lasertehot vaihtelivat 1,5 ja 4 kilowatin välillä.

Jo muutaman vuoden ajan kuitulaser on laajasti tunnustettu ohutlevyille hyvin soveltuvaksi leikkausmenetelmäksi. Hiiliteräksen happileikkauksessa kuitulaserin on todettu soveltuvan myös paksummille, yli 20 mm paksuille, materiaaleille, mutta ruostumattoman teräksen kohdalla materiaalivahvuuden suositeltu yläraja on konevalmistajasta riippuen asetettu 4-6 mm:iin.

Tämänvuotinen EuroBLECH kuitenkin osoitti, että kuitulaserleikkauksen materiaalipaksuuksien suositeltavia ylärajoja on jälleen syytä nostaa ylöspäin. Esimerkiksi 4 kW laserteholla erinomaista leikkausjälkeä esiteltiin aina 22 mm asti hiiliteräksellä, 18 mm asti ruostumattomalla teräksellä, 16 mm asti alumiinilla ja 8 mm asti kuparilla ja messingillä. Messujen paksuin näytteillä ollut kuitulaserilla leikattu hiiliteräsnäyte oli leikattu 40 mm paksusta levystä, mutta leikkauslaatu ei ollut järisyttävän hyvää.

Hiilidioksidilaser pistää kuitenkin edelleen kampoihin leikkaavan pajan yleistyökaluna soveltuessaan hyvin laajalle materiaalipaksuusalueelle. Kuin muistutuksena tästä, Trumpfin osastolla oli näytteillä 50 mm paksusta ruostumattomasta teräksestä 8 kW CO2-laserilla leikattu näyte – ja leikkausjälki oli kyllä sanalla sanottuna hyvää. Paksuilla materiaaleilla kyseessä on kuitenkin usein erikoisprosessi, jossa leikkausnopeutta joudutaan laskemaan dramaattisesti. Päivittäiseen paksujen materiaalien leikkaukseen löytyykin useimmiten järkevämpi ratkaisu plasma- tai vesileikkauksen alueelta.

Kuitulaser näyttää siis tulleen tasoleikkausmarkkinoille pysyvästi. Kuitulaservalmistajien määrän kasvaessa myös hinnat jatkavat edelleen laskuaan, mikä yhdessä kuitulaserin matalien käyttökustannusten (korkea hyötysuhde, ei resonaattorikaasuja, lähes täysin huoltovapaa) kanssa tekee teknologiasta yhä houkuttelevampaa. Kuitulaser myös soveltuu kirkkaiden materiaalien, kuten kuparin, messingin ja alumiinin, leikkaukseen paremmin kuin CO2-laser. Taistelu laserleikkaavan teollisuuden ykkösteknologian tittelistä on siis käynnissä. Elämme mielenkiintoisia aikoja!

IONIX ON MUUTTANUT UUSIIN TOIMITILOIHIN

15.9.2012

Ionix on muuttanut perinteikkääseen Wetterhoffin kiinteistöön Hämeenlinnan keskustassa. Uusi osoitteemme on Wetterhoffinkatu 4, 13100 Hämeenlinna.

IONIX MUKANA TOIMITTAMASSA KUITULASERHITSAUSJÄRJESTELMÄÄ KIINAAN

26.5.2012

Ionix Oy avustaa amerikkalaista koneenrakentajaa laserhitsausjärjestelmän toimittamisessa kiinalaiselle loppuasiakkaalle. Järjestelmässä on kaksi 12 kW IPG Laser GmbH:n valmistamaa kuitulaseria.